Kilpaurheilu

KILPAILEMINEN ON MUKAVA OSA YLEISURHEILUHARRASTUSTA!

Kisailu, kilvoittelu ja kilpaileminen ovat osa lasten ja nuorten urheilua. Kilpaileminen kiehtoo ja se tarjoaa vahvoja elämyksiä. Parhaimmillaan kilpaileminen on lapsen oma juttu, joka innostaa lasta ja nuorta jatkamaan urheilun harrastamista. Kilpailussa lapsen on mahdollista kokeilla omia rajojaan ja kokea tunne-elämyksiä turvallisessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä. Lapsia ja nuoria kannustetaankin osallistumaan kilpailuihin – lähde sinäkin rohkeasti mukaan! Kaikissa kilpailutoimintaan liittyvissä kysymyksissä voit kääntyä ryhmäsi ohjaajan puoleen. Ohessa on koottuna perustiedot yleisurheilun kilpailutoiminnasta.

KILPAILUTIEDOT

Seurakisat

Paikallisesti eri urheiluseurojen järjestämiä tapahtumia. Seurakisat ovat ”matalan kynnyksen” kilpailuja, joissa 5-15 vuotiaat kilpailevat eri lajeissa. Seurakisoihin ei tarvita kilpailulisenssiä eikä seuran jäsenyyttä. Valkealan Kajon järjestämät seurakisat löytyvät >>seurakisa-sivulta (valkealan kajo.fi)

Piirikunnalliset kilpailut

Piirin jäsenseuran järjestämiä tapahtumia, joissa kilpaillaan määritetyissä lajeissa ikäluokissa 7-19 vuotiaat. Kilpailut ovat tarkoitettu kyseisen piirin seurojen kilpailijoille, mutta usein kilpailuihin pääsee mukaan myös piirin ulkopuoliset kisailijat.

Piirinmestaruuskilpailut

Kymenlaakson piiri järjestää piirinmestaruuskilpailuja kaikissa yleisurheilun yksilölajeissa ja viestijuoksuissa. Piirinmestaruuskilpailuissa sarjoja on 9-vuotiaista alkaen.

Kansalliset kilpailut

Kaikkien seurojen kilpailijoille tarkoitettuja tapahtumia, joissa lajitarjonta vaihtelee paikkakunnittain. Kansalliset kilpailut kokoavat ikäluokittain lähialueen parhaimmiston mittelemään paremmuudesta.

SARJAT

Yleisurheilukilpailuissa sarjaporrastus on kaksi vuotta. Kauden 2022-2023 ikäluokat:

• 5-vuotiaat: 2018 syntyneet ja nuoremmat
• 7-vuotiaat: 2016-2017 syntyneet
• 9-vuotiaat: 2014-2015 syntyneet
• 11-vuotiaat: 2012-2013 syntyneet
• 13-vuotiaat: 2010-2011 syntyneet
• 15-vuotiaat: 2008-2009 syntyneet
• 17-vuotiaat: 2006-2007 syntyneet

Sarjaporrastuksessa saattaa olla kilpailukohtaisia poikkeuksia – tarkista sarjat aina kilpailun tiedoista!

LAJIT

Kilpailukutsusta (kilpailukalenteri.fi) löytyvät jokaisen kilpailun tarkat kilpailutiedot. Kilpailukutsussa on määritetty kilpailulajit, jotka usein vaihtelevat sarjoittain. Yleisurheilussa kilpailuja järjestetään kaikissa rata- ja kenttälajeissa, otteluissa sekä viestijuoksuissa. Lisäksi järjestetään erilaisia maantie-, maasto-, hölkkä, polkujuoksu- ja maratonkilpailuja.

• Kilpailuissa 1.10. ja 31.12. välisenä aikana on määräävänä se ikä, jonka kilpailija saavuttaa seuraavan kalenterivuoden aikana.

• Kilpailuissa 1.1. ja 30.9. välisenä aikana kilpailija osallistuu siihen sarjaan, minkä iän hän täyttää kuluvan kalenterivuoden 1.1. - 31.12. välisenä aikana. 

KILPAILUOIKEUS

Seuran edustusoikeus muodostuu maksetusta kilpailuluvasta eli lisenssistä ja seuran jäsenmaksusta. Suomen Urheiluliiton liittovaltuuston päätöksellä lisenssi on pakollinen kilpailulupa kaikissa virallisissa yleisurheilukilpailuissa. Yleisurheilun lisenssikausi on 1.10.2022–30.9.2023.

Seura hankkii kaikille TAHTO-, KYKY- ja TAITO-ryhmissä urheileville ja kilpaileville lisenssin, valmennusryhmissä urheilevat hankkivat lisenssin itse. Uuden lisenssijärjestelmän mukaan yli 13-vuotiaiden (2009 ja aiemmin syntyneet) lisenssiin ei sisälly tapaturmavakuutusta. 

Jäsenmaksut laskutetaan harjoitusryhmittäin alkuvuodesta. Seuran edustusvaatteita voi kysyä toimistolta, erillinen tilaus tehdään noin kaksi kertaa vuodessa keväällä ja syksyllä.

Esimerkiksi monilajiurheilijat voivat edustaa seuraa maksamalla itse lisenssin, seuran jäsenmaksun ja ilmoittautumismaksut, vaikkeivat kuuluisikaan harjoitusryhmiin. Ota yhteyttä seuraan jos olet kiinnostunut, neuvomme eteenpäin!

>> Lue lisää lisensseistä (sul.fi)

>> Liity seuran jäseneksi

 

NUORISOTOIMINNAN KILPAILUOHJEET

Nuorisotoiminta kustantaa Tahto,- Kyky-  ja Taito-ryhmien urheilijoiden osalta omasta budjetistaan osanottomaksut seuraaviin kilpailuihin: Kymenlaakson alueen hallikilpailut, kaikki Kymenlaakson piirin piirinmestaruuskilpailut, YAG viestit, KJG, Seuracup-osakilpailut, kaikki Kymenlaakson lajipäivät.

Toimintaohjeet: hallikilpailut 2023: ilmoittaudu itse suoraan kilpailukalenterin kautta kilpailuihin:

11.2. Pm-hallit M/N17, P/T15, P/T13, P/T11 Kuusankoski (60m, 60m aj., ja kolmiloikka)
16.2. Kotka (korkeus, Kuula)
20.2. Kotka (60m, 60m aj. pituus)
18.3. Pm-hallit P/T15, P/T13, P/T11 Kotka (1000m, korkeus, pituus, kuula)
23.3. Kotka (pituus)

VALMENNUSRYHMIEN KILPAILUOHJEET

Ryhmäkohtaisesti (ryhmien omista budjeteista) kustannetaan osanottomaksut seuraaviin kilpailuihin: kaikki piirinmestaruuskisat, Valkealan Kajon järjestämät Kymenlaakson lajipäivät, KJG, Seuracup-osakilpailut, YAG lajimaksut, Aluemestaruuskilpailut ja viestikilpailut.

Toimintaohjeet: piirinmestaruushallikilpailut 2023: ilmoittaudu itse suoraan kilpailukalenterin kautta kilpailuihin:

8.2. Pm-hallit M/N, M/N19-17 Kotka (800m, seiväs, pituus, kuula)
11.2. Pm-hallit M/N17, P/T15, P/T13, P/T11 Kuusankoski (60m, 60m aj., ja kolmiloikka)
18.3. Pm-hallit P/T15, P/T13, P/T11 Kotka (1000m, korkeus, pituus, kuula) (15-sarjalaiset)

Ohjeet SM-kisatukiin on tulossa myöhemmin. 

LAJIKARNEVAALIEN OSALLISTUMISMAKSUT

Kymenlaakson Yleisurheilu korvaa vuonna 2023 14-17-vuotiaan kymenlaaksolaisseuran urheilijan osallistumismaksun lajikarnevaaleille, kun ko. lajista on tehty vaadittava tulos Kymenlaakson lajipäivillä ja valmentaja lähtee mukaan karnevaaleille. Otteluiden osalta tuloksen voi tehdä Aluemestaruusotteluissa toukokuun lopussa Tampereella. Karnevaalipaketti maksetaan ensin itse ja maksua haetaan sen jälkeen Kymenlaakson Yleisurheilulta.

14-15-vuotiaiden osalta vaadittava tulos on ko. lajista 2p ja 16-17-vuotiaiden osalta vaadittava tulos on ko. lajista 3p.

Lajikohtaiset tulospisteet: >>Suomen Urheiluliitto tulospistetaulukko (pdf)

>>Kymenlaakson Yleisurheilu ry