Kilpaurheilu

KILPAILEMINEN ON MUKAVA OSA YLEISURHEILUHARRASTUSTA!

Kisailu, kilvoittelu ja kilpaileminen ovat osa lasten ja nuorten urheilua. Kilpaileminen kiehtoo, kasvattaa ja tarjoaa vahvoja elämyksiä. Parhaimmillaan kilpaileminen on lapsen oma juttu, joka innostaa lasta ja nuorta jatkamaan urheilun harrastamista. Kilpailussa lapsen on mahdollista kokeilla omia rajojaan ja kokea tunne-elämyksiä turvallisessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä. Lapsia ja nuoria kannustetaankin osallistumaan kilpailuihin – lähde sinäkin rohkeasti mukaan! Kaikissa kilpailutoimintaan liittyvissä kysymyksissä voit kääntyä ryhmäsi ohjaajan puoleen. Ohessa on koottuna perustiedot yleisurheilun kilpailutoiminnasta.

KILPAILUTIEDOT

Seurakisat

Paikallisesti eri urheiluseurojen järjestämiä tapahtumia. Seurakisat ovat ”matalan kynnyksen” kilpailuja, joissa 5-13 vuotiaat kilpailevat eri lajeissa. Seurakisoihin ei tarvita kilpailulisenssiä eikä seuran jäsenyyttä. Valkealan Kajon järjestämät seurakisat löytyvät >>seurakisa-sivulta. 

Piirikunnalliset kilpailut

Piirin jäsenseuran järjestämiä tapahtumia, joissa kilpaillaan määritetyissä lajeissa ikäluokissa 7-19 vuotiaat. Kilpailut ovat tarkoitettu kyseisen piirin seurojen kilpailijoille, mutta usein kilpailuihin pääsee mukaan myös piirin ulkopuoliset kisailijat.

Piirinmestaruuskilpailut

Kymenlaakson piiri järjestää piirinmestaruuskilpailuja kaikissa yleisurheilun yksilölajeissa ja viestijuoksuissa. Piirinmestaruuskilpailuissa sarjoja on 9-vuotiaista alkaen.

Kansalliset kilpailut

Kaikkien seurojen kilpailijoille tarkoitettuja tapahtumia, joissa lajitarjonta vaihtelee paikkakunnittain. Kansalliset kilpailut kokoavat ikäluokittain lähialueen parhaimmiston mittelemään paremmuudesta.

SARJAT

Yleisurheilukilpailuissa sarjaporrastus on kaksi vuotta. Kauden 2023-2024 ikäluokat:

• 5-vuotiaat: 2019 syntyneet ja nuoremmat
• 7-vuotiaat: 2017-2018 syntyneet
• 9-vuotiaat: 2015-2016 syntyneet
• 11-vuotiaat: 2013-2014 syntyneet
• 13-vuotiaat: 2011-2012 syntyneet
• 15-vuotiaat: 2009-2010 syntyneet
• 17-vuotiaat: 2007-2008 syntyneet

Sarjaporrastuksessa saattaa olla kilpailukohtaisia poikkeuksia – tarkista sarjat aina kilpailun tiedoista!

LAJIT

Kilpailukutsusta (kilpailukalenteri.fi) löytyvät jokaisen kilpailun tarkat kilpailutiedot. Kilpailukutsussa on määritetty kilpailulajit, jotka usein vaihtelevat sarjoittain. Yleisurheilussa kilpailuja järjestetään kaikissa rata- ja kenttälajeissa, otteluissa sekä viestijuoksuissa. Lisäksi järjestetään erilaisia maantie-, maasto-, hölkkä, polkujuoksu- ja maratonkilpailuja.

• Kilpailuissa 1.10. ja 31.12. välisenä aikana on määräävänä se ikä, jonka kilpailija saavuttaa seuraavan kalenterivuoden aikana.

• Kilpailuissa 1.1. ja 30.9. välisenä aikana kilpailija osallistuu siihen sarjaan, minkä iän hän täyttää kuluvan kalenterivuoden 1.1. - 31.12. välisenä aikana. 

KILPAILUOIKEUS

Seuran edustusoikeus muodostuu maksetusta kilpailuluvasta eli lisenssistä ja seuran jäsenmaksusta. Suomen Urheiluliiton liittovaltuuston päätöksellä lisenssi on pakollinen kilpailulupa kaikissa virallisissa yleisurheilukilpailuissa. Yleisurheilun lisenssikausi on 1.10.2023–30.9.2024.

Seura hankkii kaikille TAHTO-, KYKY- ja TAITO-ryhmissä urheileville ja kilpaileville lisenssin, valmennusryhmissä urheilevat hankkivat lisenssin itse. Uuden lisenssijärjestelmän mukaan yli 13-vuotiaiden (2010 ja aiemmin syntyneet) lisenssiin ei sisälly tapaturmavakuutusta. Suosittelemme vahvasti, että jokaisella valmennusryhmään kuuluvalla on olemassa kattava vakuutus.

Jäsenmaksut maksetaan Suomisportin kautta, laskutus tehdään alkuvuodesta. Seuran edustusvaatteita voi kysyä toimistolta, erillinen tilaus tehdään noin kaksi kertaa vuodessa keväällä ja syksyllä.

Esimerkiksi monilajiurheilijat voivat edustaa seuraa maksamalla itse lisenssin, seuran jäsenmaksun ja ilmoittautumismaksut, vaikkeivat kuuluisikaan harjoitusryhmiin. Ota yhteyttä seuraan jos olet kiinnostunut, neuvomme eteenpäin!

>> Lue lisää lisensseistä (sul.fi)

>> Liity seuran jäseneksi

NUORISOTOIMINNAN KILPAILUOHJEET

Nuorisotoiminta kustantaa Tahto,- Kyky- ja Taito-ryhmien urheilijoiden osalta omasta budjetistaan ilmoittautumismaksut seuraaviin kilpailuihin: kaikki piirinmestaruuskilpailut, YAG viestit ja muut viestikilpailut, KJG, Seuracup, omat Kymenlaakson lajipäivät sekä muut omat kilpailut (Kajon järjestämät).

Toimintaohjeet: ilmoittaudu itse suoraan kilpailukalenterin kautta kilpailuihin linkistä tai verkkomaksullisiin kilpailuihin ohjeen mukaan:

27.4. Pm-maastot, Kotka (ilmoittaudu suoraan kilpailukalenterin kautta, seura maksaa nuorisotoiminnan ryhmien urheilijoiden ilmoittautumismaksut järjestävälle seuralle).

18.5. Ahkeran kevätheitot (ilmoittaudu suoraan kilpailukalenterin kautta, Kajon urheilijoille ilmoittautumismaksut 0€). 

VALMENNUSRYHMIEN KILPAILUOHJEET

Ryhmäkohtaisesti (ryhmien omista budjeteista) kustannetaan ilmoittautumismaksut seuraaviin kilpailuihin: kaikki piirinmestaruuskilpailut, aluemestaruuskilpailut, YAG viestit ja muut viestikilpailut, KJG, Seuracup, omat Kymenlaakson lajipäivät sekä muut omat kilpailut (Kajon järjestämät).

Toimintaohjeet: ilmoittaudu itse suoraan kilpailukalenterin kautta kilpailuihin linkistä tai verkkomaksullisiin kilpailuihin ohjeen mukaan:

27.4. Aluemestaruusmaastot, Kotka (ilmoittaudu kai.kepsu@xamk.fi 19.4. mennessä)

18.5. Ahkeran kevätheitot (ilmoittaudu suoraan kilpailukalenterin kautta, Kajon urheilijoille ilmoittautumismaksut 0€). 

ILMOITTAUTUMINEN SM- JA PM-KILPAILUIHIN

Seura hoitaa ilmoittautumiset, kun ne on tehty alla olevaan päivämäärään mennessä sähköpostilla osoitteeseen kai.kepsu@xamk.fi. Seura myös maksaa ohjeen mukaan ilmoittautuneiden ilmoittautumismaksut SM-kilpailuihin tulosrajan ylittäneille. Urheilijoille maksetaan tukea matkoihin ja majoitukseen seuran osoittamalla tavalla (tapa määritellään kuhunkin kisaan erikseen).

Huomioitavaa on, että seura korvaa vain niiden urheilijoiden kilpailukustannuksia, jotka ovat maksaneet sekä seuran jäsenmaksun että laskutetut valmennusmaksut tai valmennusryhmiin kuulumaton seuramaksun ennen kilpailuun ilmoittautumista. Seura ei maksa huoltajan majoitusta.

SM-kilpailut 2024

14–15-vuotiaat

Seura maksaa A-tulosrajan tehneille ilmoittautumisen, matkat ja majoituksen seuran osoittamalla tavalla. Joukkuekilpailuun seura voi ilmoittaa jokaista A-tulosrajan tehnyttä urheilijaa kohti aina yhden B-tulosrajan tehneen urheilijan. Seura maksaa joukkuekilpailuun B-tulosrajan tehneen urheilijan ilmoittautumisen, sekä matkat ja majoituksen. Joukkuekilpailut ovat käytössä heitto- ja hyppylajeissa. Ruokailut omavastuulla.

>> Linkki valtakunnallisiin tulosrajoihin

16-, 17-, 19- JA 22-vuotiaat

Seura maksaa kaikille kilpailijoille ilmoittautumisen, sekä henkilökohtaisessa lajissa kolmen tulospisteen tehneille urheilijoille matkat ja majoituksen seuran osoittamalla tavalla. Urheilijan tulee kilpailla siinä lajissa, jossa kolme tulospistettä on ylitetty. Seura maksaa myös sivulajien ilmoittautumismaksut, vaikka kolmen pisteen rajaa ei olisi ylitetty, mutta ei lajeista aiheutuvia muita kustannuksia. Ruokailut omavastuulla. Urheilijan luokitteluun huomioidaan kuluvan kauden lisäksi myös edellisen kauden tulokset sekä rinnakkaislajin (esim. 60 m -> 100 m) tulokset. Kolmen pisteen rajan voi ylittää myös ko. kilpailussa.

>> Linkki tulospistetaulukkoon

SM-kilpailut

Alkukausi:

13.4.2024 SM-maantiejuoksut, Lahti (ilmoittaudu kai.kepsu@xamk.fi 2.4. mennessä)

5.5.2024 SM-maastot, Kotka (ilmoittaudu kai.kepsu@xamk.fi 24.4. mennessä)

SM-viestit 2024

Kajon valmentajat valitsevat yhdessä joukkueet, jotka lähetetään kisoihin (jaosto hyväksyy). Seura maksaa valituille urheilijoille ilmoittautumisen, matkoihin ja majoituksiin tulee pieni omavastuu. Ruokailut omavastuulla.

SM-kilpailut, (SAUL)

Seura maksaa aikuisurheilijoiden joukkuekilpailuiden ilmoittautumismaksut. Edellytyksenä on, että urheilija on mukana jaoston maksullisessa toiminnassa ja toimintamaksut sekä seuran jäsenmaksu on maksettu.

LAJIKARNEVAALIEN OSALLISTUMISMAKSUT

Kymenlaakson Yleisurheilu korvaa vuonna 2024 14-17-vuotiaan kymenlaaksolaisseuran urheilijan osallistumismaksun lajikarnevaaleille, kun ko. lajista on tehty vaadittava tulos Kymenlaakson lajipäivillä. Karnevaalipaketti maksetaan ensin itse ja maksua haetaan sen jälkeen Kymenlaakson Yleisurheilulta. Poiketen aiemmista vuosista valmentajan läsnäoloa ei karnevaalileiritykseen vaadita.

14-15-vuotiaiden osalta vaadittava tulos on ko. lajista 2p ja 16-17-vuotiaiden osalta vaadittava tulos on ko. lajista 3p.

Lajikohtaiset tulospisteet: >>Suomen Urheiluliitto tulospistetaulukko (pdf)

>>Kymenlaakson Yleisurheilu ry